Федерація Фунакоші
Шотокан Карате України
+38 (093) 315 48 90

Кеннет Йошинобу Фунакоші

kennet-joshinobu-funakoshy2Кеннет Йошинобу Фунакоші, засновник та головний інструктор Асоціації Фунакоші Шотокан Карате (FSKA), син Йошіо Фунакоші, двоюрідного брата Гічіна Фунакоші, відомого як “батька сучасного карате”. (Йошіо в свої 85 років все ще пам’ятав ката Найханчя (Текки), які він вивчив у Гічіна на Окінаве в 1915-1925 рр.).

Заняття бойовими мистецтвами Кеннет розпочав із дзю-до в 1948 році у віці 10 років у сенсея Аракакі. Одночасно він навчався плаванню у всесвітньо відомого тренера Сакамото.

В 1956 році, коли йому виповнилося 17 років, його прийняли в клас кемпо і він почав брати уроки у Сонні Емперадо. Це стало початком його життєвого шляху. Після першого ж заняття у Емперадо Фунакоші бул переведений в клас для перспективних учнів. Два місяці потому на турнірі в Вашіава (Гаваї) він протистояв одному за іншим 20 противникам. Після цього турніру йому був присвоєний зелений пояс. Протягом другого року навчання в Університеті він пройшов шлях до чорного пояса, хоча і був самим молодим із всіх, хто отримав цей ранг.

В 1959 році, під час служби в ВВС Фунакоші почав викладати кемпо громадянським і військовим. В цей час він познайомився з сенсеєм Хіроказу Каназава, першим великим чемпіоном Японської Асоціації Карате (JKA), і його способом викладання. Цей спосіб був прямою протилежністю грубим и жорстоким силовим методам, з якими Фунакоші зіткнувся в кемпо. Ось, що говорить він сам: «я…Був великою відмінністю, і ось в чому: хоча Каназава був в зеніті слави, вселяючий трепет майстер карате, він був дуже сором’язливий.» Соромливість і м’якість Каназави справили таке враження на Фунакоші, що він відмовився від чорного поясу, отриманого в кемпо, і почав займатися під керівництвом Каназави з білим поясом. Він навчався у нього протягом трьох років і м’який спосіб викладання карате перейняв у Каназави. Наступні три роки Фунакоші займався у Масатакі Морі, другого старшого інструктора з JKA, а з 1966 по 1969 рік – у легендарного Тетсухіко Асаі, другого великого екс-чемпіона Японії.

В 1969 році, після 10 років навчання у трьох ведучих Японських інструкторів, сам ставав великим чемпіоном Асоціації Карате протягом 5 років підряд (1964 -1968), Кеннет Фунакоші бул призначений Головним Інструктором Асоціації Карате Гавай.

Сенсей Фунакоші розпочав викладання карате в грудні 1986. Після смерті головного інструктора JKA сенсея М.Накаямі, розбіжності, що послідували за нею в керівництві JКА, привели до розвалу Асоціації.

В 1987 році К.Фунакоші заснував неполітичну Асоціацію Фунакоші Шотокан Карате. F.S.K.A. має cвої філіали в США, Мексиці, Азії, Європі, Південній Африці, Росії та з 2001 року в Україні.